A-VARTALOMALLI / by alec vanderboom

Hauska juttu kuinka nyt on painottunut eri viikoille tietyt aiheet. Tämän viikon olen työskennellyt aktiivisesti A-vartalomallin parissa (kuvassa oikeanpuoleinen malli). Vuodenaikaväri on ollut melko vahvasti painottunut kesään, mutta olemme pohtineet asiakkaideni kanssa myös kevään ja kesän yhdistelmää. Uskon tämänkin olevan hyvinkin mahdollista jos on perinyt vahvasti lämmintä sekä kylmää värimaailmaa molemmilta vanhemmiltaan. Värianalyysi on asiakkaalle tehty vuodenaikaväri kevään pohjalta mutta myös kerrottu kesänkin värimaailman toimivan. Itse olen nähnyt selkeän kesän mutta iholla  pienen  häivähdyksen kevättä (mm. kesakoita näkyvissä auringon jo vähän tartuttua) jolloin kesä on vahvempi ja kesän värit pukevat kauniisti mutta tämä antaa mahdollisuuen halutessaan käyttää myös lämpimiä kevään värejä. Ja tärkeäähän on käyttää juuri niitä värejä jotka itsestä ovat parhaita. Värien käyttö on kokonaisvaltaista, intuitiivistä, siihen voi vaikuttaa mm. elämäntilanne, eletty elämä ja tapahtumat siellä, erilaiset tilanteet ja vastapuoleen vaikuttaminen värillä sekä rohkeus ja halu värien käyttöön. Nämä ovat vain vinkkejä ja tarkoituksena on antaa iloa ja elämyksiä omaan pukeutumiseen. 
Ajattelin ottaa tuon vuodenaikaväri Kevään seuraavan juttuni aiheeksi, nyt käyn vähän A-vartalomallin ominaisuuksia läpi ja keskityn mekkoihin näin kesäjuhlien kynnyksellä.

Tyypillistä A-vartalolle...

...on hyvin hoikka yläkroppa, selkeä hieno vyötärö ja hyvin muodostunut pyöreä lantio. Hartiat voivat olla hyvin kapeat ja pyöreät tai melko suorat. Reidet lähtevät usein melko voimakkaasti polven yläpuolelta kaartumaan kohti pyöreää lantiota ja ovat usein melko vahvan näköiset, samoin kuin polvet. Tästä syystä monet A-vartaloiset kokevat hameen helman pituuden olevan parhaimmillaan juuri polven alapuolella tai pidempänä. Myös maxipituinen hame tai mekko on  komean näköinen A-vartaloisella, saadaan korostettua siroa ylävartaloa ja vyötäröä ja pitkä laskeutuva materiaali laskeutuu pyöreän lantion päältä kauniisti alas asti. Kesäisin näitä pitkiä kesämekkoja löytyy monelta suunnittelijalta ja valmistajalta. Kuvissa Ted Bakerin maximekkoja.Rikotut linjat polvien kohdalla, raidat, viisto helma ja kerroksellisuus ovat edullisia tälle vartalomallille.
Ylävartaloa voi siis huoletta korostaa isoilla kauluksilla (mm. laakakaulus), isoilla napeilla, huiveilla, frilloilla,
näyttävillä koruilla, puhvihihoilla, holkkihihoilla, olkatoppauksilla ja poleteilla. Mainitsen taas 50-luvun muodin josta olen ollut niin liekeissä koko viikon. Asiakkaani ovat saanet myös aimoannoksen 50-luvun muotitietoutta :). Siellä on paljon ammennettavaa ja kivoja vinkkejä pukeutumiseen.
Vyötärö kannataa korostaa hyvillä leikkauksilla, lyhyillä jakuilla tai boleroilla ja vaikkapa leveällä vyöllä. Tuo mainio asuste on asiakkailleni tullut melkoisen tutuksi,  se on mielestäni yksi parhaista ja helpoimmista tavoista tehdä vaate puetun näköiseksi ja tuomaan vyötärö esiin (eri vartalomalleilla hiukan eri tavoin). A-vartaloisen ei tarvitse huolehtia kuin että vyötärölinjaa ei lasketa lantion tasolle jotta vältytään säkkimäiseltä vaikutelmalta.

Geometrian kannalta voisi mainita että voi miettiä pukeutumisessaan vaakalinjan rinnoista ylöspäin ja pystylinjan heti rinnoista alaspäin. Ja omien mieltymysten mukaan rikottua linjaa sekä kuviointiin että leikkauksiin. Kuvissa muutama Karen Millenin malliston mekko jotka ihan livenäkin näyttävät todella hyviltä A-vartalon yllä.                                   

   Sitten vaan asustamaan kivoilla laukuilla, arskoilla, koruilla sekä kesäsandaalit tai -sandaletit jalkaan. Käyttömahdollisuuksia saa taas useampia asustamalla mekot arkisemmin tai juhlavammin.

Nautitaan kesäpäivistä. Ja tätä ihanuutta on monta kuukautta tiedossa!